Promjena percepcije:
iz katastrofe u priliku

Danka Ćetković • 28.04.2020. •

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Situacija sa coronom, na svu sreću, polako prolazi. Fokus vraćamo na uobičajene aktivnosti. Za nas preduzetnike to je uglavnom, kako sačuvati svoje poslovanje, povećati prodaju, održati motivaciju zaposlenih, naplatiti potraživanja, ugovoriti nove poslove…
Nekad se čini da je tako malo stvari u našim rukama. Međutim, kako god to nekad nije vidljivo na prvi pogled, uvijek možemo više nego što nam se čini.

Koja od ovih konstatacija bolje oslikava trenutno stanje vašeg biznisa ?

U pitanju je isti biznis, isto tržište. I šta je istina ?
Pa, obje konstatacije su istina, jer naše istine zavise od naše percepcije.

Tako da corona situaciji, jedan preuzetnik daje značenje katastrofe, a drugi, kao priliku za neki drugačiji vid poslovanja, za neku inovaciju. I obojica su potpuno upravu. Njihove percepcije određuju značenje događaja.

Koliko nas percepcije ograničavaju ?

Kao što i sami možemo vidjeti, neke percepcije mogu biti prilično ograničavajuće po svog vlasnika. Možda je ranije imao neka neprijatna iskustva, možda nema potrebna znanja, nema prave informacije. Ovo naravno zavisi i od vaspitanja, uvjerenja, okruženja u kome živi i radi. Svi ti činioci utiču na formiranje naše percepcije, tj. naše interpretacije situacija, događaja. 

To su za nas istine koje mi ne preispitujemo i najčešće ih nismo svjesni. Smatraćemo da je situacija takva, okolnosti su loše, da se nama uvijek nešto iskomplikuje i sl. I u praksi će nam to stalno i potvrđivati.
Međutim, ako postoji osoba koja se nalazi u istoj situaciji, na istom tržištu, u istom biznisu, sa sličnim kapitalom, i ima drugačije gledanje, ona će donositi drugačije odluke, promijeniće poslovanje, najvjerovatnije da će imati i brojne benefite.

I šta možemo da uradimo, šta je najvažnije za promjenu percepcije?

Naša uvjerenja.

Na NLP edukacijama, prije učenja bilo kakvih moćnih i djelotvornih tehnika, prvo počinjmo sa usvajanjem aksioma, tj. korisnih uvjerenja, sa kojima mijenjamo svoju percepciju, reprogramiramo svoja postojeća, ograničavajuća uvjerenja.
Usvajanjem samo 3 aksioma mijenjamo svoju percepciju i programiramo sebe na mnogo uspješnije ishode:

I šta mislite koja uvjerenja ima naš kolega preduzetnik, koji iz corona situacije izlazi snažniji, pa i uspješniji?

Ovo su ujedno uvjerenja koja su zajednička svim uspješnim poslovnim ljudima u bilo kojim biznis sferama, vrhunskim sportistima, zadovoljnim i ostvarenim pojedincima, bez obzira na okolnosti, na situacije, na prilike na tržištu, konkurenciju i sl.

Nikad neće biti savršen trenutak, savršena prilika, mi potpuno spremni, ali ako takve okolnosti percipiramo kao prilike za rast, onda ćemo i rasti. U suprotnom, uvijek možemo čekati bolja vremena.
Okolnosti, tržište, konkurencija nisu u našoj moći, ali percepcija jeste. Jasno nam je onda gdje da i usmjerimo svoje djelovanje.

PODIJELI:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Piše:
Danka Ćetković

Diplomirani pravnik, magistar menadžmenta u turizmu, NLP Trainer i Coach.Obrazovanje iz oblasti NLP-a vodeće svjetske metodologije za rast i razvoj ličnosti sticala je na NLP Institutu u Beogradu i Metaforumu u Brazilu, od strane najpriznatijih stručnjaka iz oblasti NLP-a. Sertifikovana je kao Internacionalni NLP trainer & coach
Osnivač NLP Network.

Newsletter

Prijavite se za naš newsletter

Nikad
Lakša
Promjena

Besplatna facebook grupa