NLP:
Nije za mnoge a da li je za tebe ?

Piše: Danka Ćeković
IANLP trener

Čini se da priča o ličnom razvoju, nikad nije bila aktuelnija. Neki smatraju da je to neka vrsta pomodarstva. Često znaju da kažu, ranije se teže živjelo, pa nije ovoliko bilo priče o stresu, o samorazvoju, balansu i sl. Međutim, sve više je onih koji priču o ličnom razvoju doživljavaju kao neminovnost, svoj izbor, put za neki srećniji i uspješniji život. I ja sam jedna od njih. Mada sam saglasna i sa onima koji kažu, da je rad na sebi pomodarsvo.

Sve je stvar namjere, odakle krećeš, šta te pokreće, zašto biraš lični razvoj.
Nešto te žulja, želiš nešto da promjeniš, zbunjen si, osjećaš da možeš više, ali ne znaš kako, uplašen si, nekad izgubljen… Ako iz tih razloga se baviš sobom, na pravom si putu.

Nekada sam se i ja slično osjećala i tada sam izabrala NLP. Ne da mi je pomogao, već sam se „zaljubila“ u ovu metodologiju, tako da sam danas NLP trener i kouč i mnogim ljudima sam podrška u ličnom ili profesionalnom razvoju. Međutim, i pored moje ljubavi prema NLP-u, on nije za svakoga. Iz moje perspektive, nije za one koji bi:

Sve i odmah

NLP nije za one koji hoće promjene preko noći, a da pri tom oni ne moraju ništa da rade po tom pitanju. Na ličnom razvoju svaka lekcija mora da se savlada, nema preskakanja. I sama, kada sam krenula da proučavam NLP, sam bila oduševljena, a onda i vrlo nestrpljiva. Željela sam velike promjene kod sebe, ako može odmah. Na sreću, shvatila sam da to ne ide baš tako. 20, 30, 40 godina živimo sa određenim, navikama, ponašanjima i mi bismo sad to preko noći da promjenimo. Ne ide to tako i dobro je što ne ide. Svaka promjena ima svoj tok, svoju strukturu, korisno je da prođemo kroz sve njene faze, kako bi ona postala dio nas, a mi rasli i razvijali se u tom procesu. Potrebno je da budemo istrajni i posvećeni, tome što želimo. Ako mislite da je dovoljno doći na NLP edukaciju i sve će se srediti u životu, neće i nemojte trošiti vrijeme i novac. NLP će vam dati puno toga, a šta ćete vi sa tim, to je vaša odgovornost.

Cilj opravdava sredstva

Ako hoćete da radite na sebi, da se razvijate da biste „tamo nekome“ nešto pokazali ili se osvetili, NLP nije za vas. NLP nam pomaže da unaprijedimo svoje vještine, povećamo kvalitet života na svim poljima, ali to nikako ne znači da pri tom ne vodimo računa o etici, poštenju, odgovornosti, lojalnosti. Na možeš uspjeti, biti srećan, ako usput nekog povrijediš ili na uštrb tuđe sreće. NLP nas uči kako da svojim razvojem postajemo bolji ljudi, ako to nije i vaša želja, onda NLP nije za vas, barem ne kod nas.

Život bez problema

Ako neko misli ako će kad završi NLP edukaciju biti bez problema, u zabludi je. Za njega nije NLP edukacija, barem ne ona koju mi predajemo. Mi polaznicima govorimo da će i dalje u nekim situacijama biti ljuti, bijesni, tužni, da će i dalje imati konflikte. Da to je život, mi smo ljudi, a ne roboti.

Ali ono što dobija neko ko se bavi ličnim razvojem, jeste mnogo više alata kako da rješava tzv. probleme. Postaje fleksibilniji, snažniji, otvoreniji, tako da situacije koje je ranije doživljavao kao problematične, ili ih više ne doživljava tako ili se značajno smanjuje njihovo neprijatno dejstvo.

Ja sam ok, ali drugi ...

Na NLP edukaciji se bavite sobom, kako da budete bolja osoba, sebi i drugima, da budete zadovoljiji, ispunjeniji, a ne time kako da druge „popravljate“. Možete da budete podrška, da pokažete vlastitim primjerom, da prvi počnete… Ali svako mora isključivo sobom da se bavi u onoj mjeri koja njemu odgovara. Oni koji nisu to u stanju da prihvate, za njih nije NLP.

Ja to već znam, treba mi samo par tehnika

Velika je razlika između toga kad nešto mislimo da znamo i kad to stvarno znamo. Kad nešto stvarno znamo, onda mi to i primjenjujemo. Tako da se ne raspravljamo sa drugima oko nevažnih stvari, znamo da postoje „tuđe mape“ a ne samo moja mapa. Znamo kako pregovaramo, kako da damo i neprijatnu povratnu informaciju.

Znamo kako da upravljamo svojim emocionalnim stanjima, da se nosimo sa stresom, kako da ostvarimo svoje ciljeve i sl. Kao proizvod toga svega što znamo, imamo sređen život, zdrave i funkcionalne porodične odnose, ispunjavajuće emotivne veze, posao koji volimo i sl. Ako sve ovo znate i živite, onda vam stvarno i ne treba NLP, a ni tih par tehnika.

U redu je ako si radoznao, zbunjen, tražiš odgovore, osjećaš da možeš više, ne znaš kako, onda ćeš i naći to što tražiš. Istraži, raspitaj se, traži preporuke, obrati pažnju na način predstavljanja metodologije i izaberi ono što je po tvojoj mjeri.

Ali ako ti se npr. ne sviđaju treneri koji predaju NLP, ili ti se NLP kao metodologija ne sviđa, daj priliku drugim trenerima, drugim metodologijama, samo ne odustaj od svog razvoja.

Nikad
Lakša
Promjena

Besplatna facebook grupa