Morate li zaista da izađete iz zone komfora da biste uspjeli

[vc_row type=”in_container” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″][vc_column_text]IMG_1571

Da li je i vama muka više od priče o „izlasku iz zone komfora“?  Željeli biste da napredujete, da nešto promijenite, ali na pomisao da „morate da izađete iz svoje zone komfora“, kako nas savjetuju, stvara osjećaj nelagode ili straha, oklijevanja, odustajanja i sl. Onda još sebe krivite: „Kako ja to ne mogu, mora da nisam dovoljno… šta god… dobar, hrabar, pametan, sposoban…“. I sve ste dalje od željenog i sve nezadovoljniji sobom.

Međutim, da li biste se lakše odlučili da nešto unaprijedite ili promijenite, kad ne biste morali da „izađete iz svoje zone komfora“?

Ako pretpostavimo da  je odgovor DA, evo i dva razloga zašto nam je naša „ zona komfora“ korisna i zašto ne moramo da izlazimo iz nje:

Svima nam je potrebna sigurnost – Sigurnost je jedna od osnovnih potreba, svih nas. To nam daje stabilnost, osnovu, koju ćemo dalje nadograđivati. Značenje riječi komfor, potiče iz latinskog i znači  udobno, ugodno, lagodno. Zar nam svima to nije potrebno? Potpuno je razumljivo da nam čak i sama priča o izlasku ili ostajanju bez svoje „zone komfora“, nije prijatna. Ne treba zaboraviti da, svakome od nas, različite stvari daju sigurnost, udobnost, lagodnost. Nekome je to posao u dobroj kompaniji, nekome je to sopstveni biznis, a nekome porodica i ko zna šta sve još.

Možda bismo voljeli da promijenimo posao, ali imamo porodicu i sasvim je razumljivo da osjećamo odgovornost, pa i dozu straha, da im našim odlukama ne ugrozimo egzistenciju. U sličnim slučajevima, nagli izlazak iz „zone komfora“, poput otkaza, a da pri tom nismo obezbijedili makar neko prelazno rješenje, i nije previše  preporučljivo. Ono što jeste, osmišljavanje adekvatne strategije, otvorenost za druge prilike, možda učenje i dodatno osposobljavanje za željeni posao.

Pravo na autentičnost – što važi za mene, možda ne važi za tebeNaša „zona komfora“ je sačinjena od nama važnih elementa, pa tako za promjenu i unapređenje treba da nađemo svoj recept. Svi smo jedinstveni i tvoj recept, možda meni nije primjenjiv. Insistiranje da samo ovaj metod donosi rezultat, niti je etično, a niti je istina. Takođe, je i kontraproduktivan. Neko možda poželi da isproba neki od brojnih metoda za podršku, međutim, ne dobije željeni rezultat. Onda vrlo vjerovatno, slijedi otpor i prema svim ostalim metodama ili razočarenje i sumnja u sebe, da li sa nama nešto nije u redu I sl.

Sa nama je sve u redu, ali svako od nas treba da otkrije svoj vlastiti način za sprovođenje željene promjene u okviru svog sistema. Jer kao što kažu „ sreća nije u krajnjoj destinaciji, već u samom putu“. Tako i nije stvar samo u postizanju ili dostizanju željenog, već je mnogo važnije šta ćemo mi postati na tom putu, koje ćemo načine birati i da li će to biti u skladu sa nama.

Zašto bismo onda napuštali nešto što nam daje sigurnost, stabilnost, bazu za nadogradnju? Nema potrebe za tim, ali ono što nam je korisno, jeste da neprestano proširujemo svoju zonu komfora, da je nadograđujemo, kako bismo bili u stanju da postignemo više i da budemo uspješniji. Tako ćemo izbjeći stagniranje, ostajanje u lošim odnosima, poslovima, nezadovoljstvo i sve ono što se vezuje za pojam „zone komfora“. Ali ono što nam je dobro i korisno ne samo da treba da zadržimo, da osnažimo, već nam je to i resurs za promjenu, onoga sa čime nismo zadovoljni.

IMG_1089

Šta mislite imaju li uspješni ljudi svoju „zonu komfora“ i šta je čini?

Naravno da imaju, i to je svakako nešto što ih podržava i podstiče da ostvaruju željene rezultate, da se razvijaju. Zdrave i korisne navike, konstantan rad na sebi, cjeloživotno učenje, mijenjanje ograničavajućih uvjerenja i loših navika, usvajanje korisnih strategija, uvođenje novina, prepoznavanje prilika i sl.

Zapravo, uspješnim ljudima je uspjeh zona komfora. I treba li onda izlaziti i takve zone komfora?

Kako se dolazi do takve „zone komfora“?

Jedan od načina može biti i vaša prijava za NLP Basic, dvodnevni trening. Ako želite da upoznate NLP, metodologiju koja proučava uspjeh, naučite brojne tehnike, sa kojima možete kreirati vašu „zonu uspjeha“ mi vas čekamo 16/17.februara 2019. godine. Prijavite se ili se informišite o NL Basic dvodnevnom treningu na office@nlpnetwork.me ili broj 069 564 117[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/3″][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/3″][image_with_animation image_url=”2517″ alignment=”center” animation=”Fade In” img_link=”mailto:office@nlpnetwork.me”][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]