Kako ostati sav svoj u doba Corone ?

Piše: Danka Ćetković, NLP trener & Master kouč
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Corona je definitivno ušla u našu svakodnevnicu. U to nema nikakve sumnje.

Kao ni u to da su ovo situacije koje nisu uobičajene i sa kojima tek treba da se nosimo.

Postoji jedna izreka: svako od nas je lud na neki svoj način i da je upravo u tome naša specifičnost i autentičnost. I to je super, time se dičimo kada su uobičajene životne okolnosti.
A šta kad su te okolnosti vanredne? Šta kad je Corona tu? Kako na te naše „specifičnosti“ utiče strah?

Kažu da „strah odnese više života nego sve bolesti ovog svijeta zajedno“. A i Njegoš je rekao:“Strah životu, često obraz kalja“.  Zato zadnjih dana imamo razne manifestacije tog straha, od nekontrolisane kupovine, do paničnog pretjerivanja u preventivnim mjerama.

A da li nas strah štiti, ili možda upravo baca u naručje misterioznoj Coroni ?

A šta nam strah zapravo radi ?

Obara imunitet.

A imunitet je naša prva linija odbrane i sada nam je najpotrebniji. Pored uobičajenih stvari, preventivnih mjera, ishrane, dovoljno sna, ne zaboravite na jednako važnu stvar, ako i ne važniju, a to je mentalno – emocionalno stanje. Duža izloženost emocijama zabrinutosti, straha, panike, narušava naš imuni sisitem i tako oslabljeni smo lak plijen. Emocije mijenjaju biohemiju našeg organizma.

Zaglupljuje nas.

Uvijek nam je potrebno pametno rasuđivanje. Sada možda i više nego inače. Međutim, nekad imamo više luksuza da ne ne donosimo pametne odluke, ne rasuđujemo baš najpametnije, ono kad se vadimo „preplavile me emocije, pa nisam znao/la šta da radim..“ Jer ispravićemo, popravićemo…a  sada baš i  nemamo taj luksuz.

Čitajte ili gledajte dr Brus Liptona u svojoj knjizi: Biologija vjerovanja, on to tako lijepo objašnjava, povezuje nauku i život. 

Čuvajmo se toga da strah od prijatelja ne postane naš gospodar i izvuče ono najgore iz nas. 

Pa kako da se nosimo sa strahom kada nam je Corona tu, ne možemo je negirati ili reći sebi „mene neće“ i – to je to? Naravno, ne možemo zatvarati oči, ali možemo puno toga.

Najateže ali ujedno i najefektnije je da upoznamo svoj strah, popričamo sa njim, zapitamo se odakle dolazi, zašto je baš toliki. Sad barem imamo vremena, ne idemo u goste, ne zovemo goste, ali pozovite svoj strah na kafu i limunadu i otvoreno, oči u oči sa njim o svemu. Zapišite sve što vam kaže.

Kako nam se strah predstavalja ?

Strah je mudar, mijenja lica, sve pod onom „za naše najveće dobro“. Može nam se predstaviti kao:

ODGOVORNOST. Ali budite vi mudri, odgovornost ima najmanje dvije strane. Odgovorno je ne izlaziti, poštovati preporuke nadležnih institucija, ali odgovorno je i voditi računa o drugima, ne stvarati nepotrebne zalihe, ne paničiti, ne sijati strah oko sebe, ne dijeliti po internetu neprovjerene informacije, „jedan moj prijatelj doktor mi rekao…”  “strina iz ministarstva kaže….“. Suzdržimo se.

KONTROLA je omiljeno lice straha, prepoznajte ga i racionalno odvojimo šta jeste, a šta nije u našoj moći. Racionalna preventiva da, poštovanje i pridržavanje instrukcija nadležnih institucija, obavezno, ali sve ostalo – nije. Ono što sigurno jeste u našoj kontroli to su naše misli. Čini se da  danas ona izreka „kakve su ti misli takav ti je život“ posebno dobija na značaju.

9 načina kako da ostaneš sav svoj u doba Corone

1. Isključite se na kratko sa interneta: Dnevno barem pola sata, ujutru nakon buđenja i uveče prije spavanja – bez društvenih mreža, portala, bez vijesti, slušajte neku lijepu muziku, ko meditira – odlično, ko ne, možda da sad počne, birajte misli zahvalnosti, lijepe misli, neka lijepa sjećanja…

2. Pišite ili izgovaranje podržavajuće misli, lijepe riječi, ukoliko nikad niste – počnite da pišete, vodite dnevnik u doba Corone…

3. Smijehom protiv Corone –  Što bi Dino Merlin rekao: „Smijehom strah pokrijem“… Ako ne možete baš iz čista mira naći razlog da se smijete, gledajte komedije, smješni sadržaj na internetu, par minuta smijeha, je sjajan doping za imunitet.

4. Suncem protiv Corone – Ukoliko imate terasu, što više boravite na njoj, nebitno da li sunce ubija virus ili ne, ali ono što je sigurno ono popravlja naše raspoloženje.

5. Znanjem protiv Corone – On-line edukacije, možda je baš sad vrijeme da upišete neki kurs za koji ranije niste imali prije, birajte kvalitetan sadržaj na netu, dobre knjige, filmove.

6. Fokus na lijepe stvari – Razmislite šta bi ste voljeli da radite nakon Corone, šta bi ste željeli da postignete, koje ciljeve, kreirajte neke nove ideje.

7. Kućnim poslovima protiv Corone – postoji teorija da uvijek u kući možemo pronači toliko nepotrebnih stvari da napunimo veliku kesu za smeće. Sredite, dovršite poslove za koje ranije niste imali vremena, od sitnih popravki do možda dokumentacije.

8. Solidarnošću protiv Corone – Pomognite drugima, budite solidarni koliko je u vašoj moći. Sjajan primjer za solidarnost su brojne akcije za pomoć starijima, koji su ujedno i najugroženiji.

9. Ljubavlju protiv Corone – Volite se i pokažite sada ljubav prema sebi, drugima

Bićemo tvoja podrška kroz besplatni online program

Poštujući upustva nadležnih da ostnemo doma, a opet da na neki način budemo podrška, pripremili smo za vas BESPLATNI on line 7-dnevni NLP program: Ostani sav svoj u doba corone

Jer ako ste uplašeni, u frci, radite od kuće, zabrinuti za svoje najdraže, sebe. Ali i za poslovanje, sezonu, pitate se šta će biti sa planovma, investicijama, dogovorima… I mi se to isto pitamo.
Ne znamo odgovor, ali znamo da moramo ostati hladne glave, da sada je posebno odgovorno da radimo na sebi, da je odgovorno biti u dobrom mentalnom stanju i da je odgovorno ostati sav svoj i u doba Corone.

Ovakva vremena su upravo i test koliko smo to u stanju.

Zato smo odlučile da vas podržimo, koristeći razne NLP tehnike kako da damo doprinos da svako od nas bude i ostane sav doba Corone.

Kroz ovaj semodnevni program obuhvatile smo 7 cjelina koje su neophodne da biste zadržali bistar um i hladnu glavu u ovim nepredviđenim okolnostima. 

Teme se slažu jedna na drugu i jedino ako izdvojite svih sedam dana za učešće u ovom programu, vrlo brzo možete osjetiti i benefite.

Prijavite se za 7-dnevni besplatan online NLP program: Ostani Sav Svoj u Doba Corone

Počinjemo u ponedeljak 23.03. do 30.03. u terminu od 18-19 časova.
Sve što treba jeste da pozovete broj: 069 564 117 i prijavite se jer je broj učesnika ograničen na 20.

Prijavite se

Ovo su teme programa:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]