Da li je rad na sebi pomodarstvo?

13568889_726044550867960_3812736744628202419_o

I jeste i nije. U čemu je razlika?

U motivu, u onom zašto nešto radim, zašto želim nešto da promijenim, da zamijenim korisnijim, ili da unaprijedim ono što je već dobro. Koje metode koristim, koje tehnike, koje pristupe, manje je važno sve dok znam ono zašto i možda još važnije, zbog koga.

Čini se da nam je današnjica vrlo interesantna za život. Nikad naprednija tehnologija i sve blagodeti koje idu uz nju, generalno uslovi za život i rad, su barem, većini od nas prilično kvalitetni, Bogu hvala, a mi nikad nesigurniji, nikad više pod stresom, nikad udaljeniji jedni od drugih. Svjesni toga, često se osjećamo  kao da nismo „dorasli situaciji“, da nešto nije u redu sa nama, a postoje i“velika očekivanja“ od nas na svakom planu, u porodici, na poslu, u partnerstvu.Mi  sami smo svjesni da možemo više i kvalitetnije, ali kao da nas nešto koči.

Ako nas nešto od ovoga dovede do toga da počnemo da tragamo po sebi, da se kvalitetnije upoznajemo, osluškujemo svoje potrebe, svoje želje, ali i da prepoznajemo svoja ograničenja i sve ono što ne želimo, što nije korisno za nas, onda rad na sebi ne samo da nije pomodarstvo, već je najbolja moguća stvar koju možemo izabrati za sebe, zbog sebe. Blagodeti rada na sebi su višestruke, u svim životnim segmentima.

Npr. na poslusve više provodimo mnogo više od osam sati, nosimo ga i kući, bilo u „ glavi“  ili i fizički, još ako i ne volimo to što radimo ili imamo loše međuljudske odnose, možda i ne vidimo smisao u tome što radimo, ne znam da li smo svjesni šta sve time sebi radimo.

Zar ne bi bilo u najmanju ruku, korisno zbog nas samih da malo poradimo na sebi?Radom na sebi, unapređujemo svoje vještine da prepoznamo ono što nam ne odgovara, razvijamo vještine da nađemo i način kako da prevaziđemo, kako da riješimo postojeće neželjeno stanje i ostvarimo ono što stvarno želimo. Nekad će to biti, popravljanje međuljudskih odnosa, nekad da naučimo da kažemo „ne“ za stvari koje ne želimo, nekad da kvalitetno i precizno iskomuniciramo šta želimo ili šta ne želimo, nekad da razumijemo zašto neko radi nešto drugačije od onoga što mi očekujemo. Nekad će to biti i promjena posla, otkaz ili početak samostalnog biznisa šta god da se desi, ako radimo na sebi, to nećemo doživjeti kao neku kaznu ili sudbinu, već kao odličnu priliku da uradimo nešto korisno za sebe.

Lično meni je rad na sebi, između ostalog, pomogamo da prepoznam da posao koji sam radila, više nije za mene, da se ohrabrim i izaberem put na kojem ću raditi ono što volim. Ima i na ovom putu izazova, prepreka, nerazumijevanja, međutim, sada razumijem da  je sve to zapravo i prilika, nekad za neki novi posao, ali  uvijek i za moj dodatni razvoj i učenje. I daleko od toga da sam završila sa ovim segmentom rada na  sebi, tek sam počela.

Raditi stvari zato što to tako treba ili zato što to drugi rade, nikad nije dobra opcija, pa ma kako to čak bilo i korisno za nas. Zato nemojte birati da radite na sebi, ako ne znate zašto i zbog koga to radite.

Ali ako znate i zašto i znate da je to isključivo zbog vas samih, onda je ono kako  najmanje važna stvar. Danas ima toliko puno metoda i tehnika za rad na sebi. Koji god metod izaberete, važno je da znate da ne postoje instant rješenja, rješenja preko noći, važno je da spoznate da je rad na sebi, zapravo „rad sa punim radnim vremenom“, da nikad neprestaje i da je najveće uživanje ići tim putem, da nam nije cilj neka krajnja destinacija, već ono što postajemo na tom putu.

Ako ste odlučili da radite na sebi, a još uvijek ne znate kako i koji metod da izaberete, dođite i probajte NLP metodologiju, na NLP Basic treningu 15/16. decembra u Podgorici.