Ciljevi u doba korone, apsurd zar ne?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Danka Ćetković
IANLP Trener & Coach
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Danka Ćetković
IANLP Trener & Coach

Kažu, a možda i sami mislite da ovo vrijeme i nije “neko“ za puno stvari, pa ni za naše ciljeve. Od mnogih smo odustali ili smo ih odložili za neka “bolja” vremena.

Međutim, neki i sada žive i ostvaruju svoje ciljeve. Kako im to polazi za rukom ?

Pa… oni znaju ili osjećaju da je sada više nego ikada, važno imati cilj. Da je gotovo ljekovito baš sada imati nešto „svoje“.

U nastavku vam donosimo 4 razloga zašto je ljekovito danas imati ciljeve:

1. Ciljevi daju smisao

I sami smo svjedoci da smo u današnjem vremenu preplavljeni mnogim besmislenim stvarima. Ima virusa, nema virusa. Opasan je, nije opasan. Privrede posustaju, nema putovanja, mjenjamo životne navike…

Život se sve više odvija u online svijetu. Kada mi imamo svoj cilj, oko kojeg se trudimo, na kojem nam je fokus, onda naša pažnja i energija idu u tom pravu. U stanju smo da nađemo smisao i u situacijama koje su zahtjevne i teške.

2. DajU nam energiju

Čak i kada nam nije ni do čega – Prirodno je da u ovakvim vremenima gubimo motivaciju. Da nas „ubija“ neizvjesnost, da lako odustajemo, da se prepustimo kolotečini i uđemo u „mod preživljavanja“. Međutim, kad radimo na svom cilju, svaki dan, makar i najmanji korak, to nam daje energiju, podstrek da dajemo i više i više od sebe.

To sjajno utiče na naše samopuzdanje, što nam je sada posebno važno. Ohrabruje nas da budemo odlučniji da više koristimo svoje mogućnosti, da se na sebe oslanjamo, ne samo da čekamo šta će i kad da se promjeni.

3. DajU razlog da ustanemo...

…iz kreveta, kad posustanemo, kad bismo najrađe prespavali dok sve ne prođe. Imaš svoj cilj, voliš to što on predstavlja za tebe, voliš sve to što radiš da bi ga ostvario, živio. Daje ti ogromnu energiju. Tjera te da rasteš i razvijaš se. Zar nisu to dovoljno vrijedni razlozi?

4. Porast ćemo

Zamislite u današnjem vremenu ostvariti neki veliki cilj? Nikada nije lako, a danas je posebno zanimljivo😊 Kakvi treba da budemo, kakve sve sposobnosti da imamo, šta sve da naučimo… Zato danas imati cilj, raditi na njemu, dorasti do njega je hrabrost. Ujedno to je i najbolje nešto što možete za sebe uraditi u ovim vremenima, zadati sebi neki cilj, koji je vrijedan za vas.

Čega se treba paziti ?

Dakle, ako imate svoj cilj, a htjeli ste da sačekate bolja vremena, nikako. Krenite, malo po malo. Za rad svog sveopšteg zdravlja, mentalnog ponajviše.

Ako nemate cilj, pronađite ga i posvetite mu se. To će vam se višestruko vratiti.

Da budemo iskreni, nije suština, da nešto postignete, ostvarite, dokažete… suština je da u ovom vemenu, imate nešto što ima viši smisao, nešto što je vrijedno vašeg vremena i truda.

Nešto za šta se vrijedi boriti.

Nešto što će vas natjerati da skrenete fokus sa dnevnih negativnosti na ono što vam je stvarno važno.

Nešto zbog čega ćemo sami postati bolji i sposobniji.

Ako možda dok ovo čitate u sebi mislite: Ja nemam cilj, šta da radim? Prijavite se na naš MASTERMIND program lične transformacije. Tromjesečni program na kojem otkrivamo svoje ciljeve, šta nas sprečava da se bavimo njima i još puno segmenta neophodnih za sveobuhvatan lični razvoj.