5 tipova ličnosti Corona Vremena

Piše: Danka Ćetković, NLP trener & Master kouč
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Koliko ljudi toliko ćudi. 

Čovjek je čovjeku najveća nepoznanica. Još više izgleda, samom sebi. 

U redovnim okolnostima, mi imamo razne strategije kako da prevaziđemo ta „iznenađenja“ koja nastaju usljed naših različitosti. Nekad su više ili manje uspješne, ali sadašnja situacija, koja nam je nepoznata, mijenja naše životne okolnosti, aktivira u nama mnoga „iznenađenja“ sa kojima često, ne znamo kako da se nosimo.

Sada kada nam je ustaljeni ritam života promjenjen, ne radimo ili radimo od kuće, zatvoreni smo u stanovima, 24 sata upućeni na svoje ukućane, nema izalazaka, druženja… pa onda razni strahovi, zabrinutosti… sve to u nama može da probudi razna i neočekivane reakcije i ponašanja. 

Zato je sada potrebnije obratiti pažnju na svoje ponašanje i komunikaciju, voditi računa o drugima, zaštiti sebe od neprimjerenih reakcija drugih, ali i druge od sebe. Kad u sve to ubacite malo humora, ide mnogo lakše i ljepše.

U nastavku vam donosimo šaljive karakteristike 5 tipova Corona vremena.

Pronađite u kojem opisu se najviše pronalazite i razmislite šta bi bilo korisno da zadržite, a šta da promijenite. Sad barem imamo vremena. Zabavimo se malo, dok čekamo da sve ovo prođe 😊

1. "Kada će ovo više proći"

Ovaj tip zaspiva i budi sa pitanjem: Još koliko? U narodu prepoznat kao tzv, neizdrž. Stvara osjećaj ljutnje, nepravde, tipa: zašto je baš sad to moralo da se desi, a imao sam planove, posao krenuo, samo što nije…
I šta sad? Ne možemo ništa. Šta je tu je sad.

Možda bi bilo korisnije da umjesto pitanja: “Još koliko”, pitamo sebe: “Šta ovdje može da mi bude korisno?” ili “Kako da za ovo vrijeme uradim nešto korisno za sebe, svoj posao?”

2. "Šta mogu sad da uradim ?"

Ovaj tip je oduvjek je znao da može više… Ali, nije imao kad. Sad je njegovo vrijeme. 

Ideje mu naviru, šta može da uradi, kako može da doprinese. Smišlja nove proizvode, nove načine rada. Bavi se sobom, ali i svojim poslom.

Njemu je „ekstra“. Čisti po stanu ili kancelariji, sređuje od inboxa, ormara, do ostave. Navikakava se i čak pomišlja (ali ga je sramota da kaže) „Neka ovo i potraje treba mi još vremena“.

3. "Ovo je katastrofa"

Vjerovatno je ovaj tip i prije Corone, obožavao da koristi opisne izraze, poput: užas, katastrofa, haos, greote…Sad mu ponestaje adekvatnih riječi za opis, jer ovo prevazilazi sve dosadašnje. Energiju troši, da nađe i objasni razmjere ove katastrofe nad katastrofama.

Prati sve portale, čita, gleda sve informacije. Od zvaničnih, do alterenativnih, teorija zavjere i slično. Na putu je da otkrije ili već zna stvarni razlog ove katastrofe. Bravo. Ali šta imaš ti od toga? Šta ti možeš da uradiš? Kakav je tvoj život i život tvojih bližnjih?….

4. "Ma nije ovo ništa"

Ovo su gluposti i budalaštine, ako se i proširi neće to mene, šta smo sve do sad preživjeli…
Ovaj tip je ljut na sve i svakoga koji paniče i dižu frku, bespotrebno. Odbija da prati, čita, gleda informacije. Potajno se nada, ako ne bude ništa pratio, proći će.
Polazi od teze, što ne znam, to i ne postoji.
Međutim, kad shvati da nema kud, da to ipak postoji, htio on ili ne prelazi u „budimo odgovorni“ ili u „katastrofa“ tip. Idealno u „šta mogu sad da uradim“.

5. "Budimo odgovorni"

Ovaj tip pere ruke 367 puta dnevno, kupa sebe i bližnje u asepsolu, ne izlazi, nerviraju ga oni što su opušteni, što zbijaju šale sa Coronom. Misli da su neozbiljni i da ne shvataju situaciju. Vodi računa šta jede, da redovno spava, vježba, međutim, bilo bi korisno da povede računa i o mentalnom stanju.

Malo humora, smijeha, ne bi škodilo. Naprotiv, smijeh je odličan lijek za imunitet. Ne znači, da ako se neko nasmije ili šali, da nije odgovoran. Preporuka, što više smijeha, najmanje 3x dnevno.

Svi mi i tokom jednog dana, često promjenimo svih ovih pet karakteristika. Najvažnije nam je da iz svega izvučemo najbolje za nas.

Šta god da se pokrene kod nas ili naših najbližih, važno je imamo razumijevanja što je moguće više, jer svako se od nas, na neki svoj način nosi sa ovom situacijom. Budite podrška, ne otežavajte dodatno, jedni drugima, ovo „posebno stanje“.

Ako mislite da ovaj sadržaj može biti koristan vašim prijateljima, podijelite ga:
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Newsletter

Prijavite se za naš newsletter

Blog

Poslednje sa bloga

Nikad
Lakša
Promjena

Besplatna facebook grupa